Managerul in rol de mediator al conflictelor organizationale

“Imagineaza-ti viata ca pe un joc in care jonglezi cu cinci mingi in aer. Cele cinci sunt munca, familia, sanatatea, prietenii si spiritul. Si le tii pe toate in aer.

Vei intelege curand ca munca e o minge de cauciuc. Daca o scapi, se va intoarce inapoi. Insa celelalte patru – familia, sanatatea, prietenii si spiritul – sunt facute din sticla. Daca scapi una dintre ele, se va zgaria, ciobi sau chiar sparge. Nu vor mai fi niciodata aceleasi. Va trebui sa intelegi aceste lucruri si sa te lupti pentru a avea echilibru in viata ta.

Cum?

1. Nu-ti subestima valoarea comparandu-te cu altii. Ceea ce ne face speciali este faptul ca suntem diferiti.

2. Nu-ti seta obiectivele in functie de ceea ce considera altii ca e important. Doar tu stii ce este cel mai bine pentru tine.

3. Nu lua de bune lucrurile apropiate de sufletul tau. Tine-te de ele ca si cum ar fi insasti viata ta, pentru ca fara ele, viata este lipsita de sens.

4. Nu-ti lasa viata sa-ti fuga printre degete traind in trecut sau pentru viitor. Traindu-ti viata cate o zi pe rand, vei trai cu adevarat toate zilele din viata ta.

5. Nu renunta cand inca mai ai ceva de daruit. Nimic nu este cu adevarat sfarsit pana in momentul in care te opresti din a mai incerca.

6. Nu-ti fie teama sa recunosti ca nu esti perfect. Este acest fir fragil cel care leaga oamenii intre ei.

7. Nu-ti fie teama sa intalnesti riscuri. Doar asumandu-ne riscuri devenim mai bravi.

8. Nu scoate dragostea din viata ta pe motiv ca nu ai timp. Cea mai rapida cale de a primi dragoste este sa o daruiesti. Cea mai rapida cale de a o pierde este sa o tii prea strans. Doar dandu-i aripi, insa, vei reusi sa o pastrezi.

9. Nu alerga prin viata atat de repede incat sa nu tii minte nici locurile in care ai fost, nici unde te indrepti.

10. Nu uita, cea mai mare nevoie emotionala a unui om este sa se simta apreciat.

11. Nu-ti fie teama sa inveti. Cunoasterea nu are greutate, e o comoara pe care o poti lua usor cu tine oriunde.

12. Nu-ti folosi timpul sau cuvintele fara grija. Nu le poti recupera. Viata nu e cursa, ci o calatorie de care sa te bucuri la fiecare pas. ”

Brian G. Dyson

Presedinte si CEO, Coca-Cola Enterprises in timpul discursului tinut
la Georgia Tech 172nd Commencement Address, 6 Septembrie 1996