Iepurasul si clatitele…

Atunci cand pierdem control asupra subconstientului nostru, tindem sa interpretam fiecare informatie primita din exterior pentru a descoperii indicii ce ne vor ajuta sa rezolvam situatia in care ne aflam. Cand nu rostim intrebarile pe care le avem, cand nu avem rabdare sa asteptam raspunsuri, incepem sa construim propriile noastre variante si sa inventam replici si reactii. Cel mai adesea ne suparam doar pentru ca noi credem “ca..” Mie imi place sa denumesc acest simptom SCENARITA :

“DACA ceilalti si-ar schimba comportamentul eu…”, “DACA el nu mi-ar vorbi pe tonul acesta, eu..”, “DACA ma duc la intalnire si acolo descopar ca..”, “DACA atunci cand pleaca se intalneste cu..”, “DACA incerc asta si se intampla sa..”

Te invit sa citim o poveste:
“Era odata un iepuras care vroia clatite. A cautat prin camara sa vada daca are toate ingredientele necesare. Avea tot ce ii trebuia, mai putin o tigaie in care sa le faca. S-a gandit atunci sa mearga la vecinul lui, ursul, pentru a-l ruga sa ii imprumute tigaia lui de clatite.
Pe drum isi pune intrebarea: “Eu o sa fac 20 de clatite, dar daca ursu o sa imi ceara 5? Eee imi ajung 15 clatite, sunt destule”. Pe la jumatatea drumului iepurasul isi zise: “Dar daca o sa imi ceara 10? Eee, eu sunt mic, imi ajung si 10″.
Odata ajuns, ciocane la usa si in timp ce-l astepta pe urs se gandeste: Pe drum, iepurasul a inceput insa sa se gandeasca…. “Si daca ursul o sa-mi ceara toate clatite si mie n-o sa-mi ajunga?” ” Si daca rade de mine ca nu sunt un bun gospodar si nu mi-am cumparat tigaie?” “Si daca nu o sa vrea sa-mi deschida usa?” “Si daca imi da o tigaie care miroase a ceapa si imi strica aluatul de clatite?” Tot topaind si deruland ipoteze, atunci cand ursul a deschis usa, iepurasul nostru i-a strigat suparat:

“Stii ceva? N-am nevoie de nicio tigaie de la tine! S-o pastrezi sanatos, mie nu-mi trebuie!”