Ce este NLP?

NLP este folosit atat pentru dezvoltarea personala cat si pentru a obtine succesul in afaceri. NLP inseamna intelegerea modalitatilor prin care oamenii isi organizeaza gandirea, sentimentele, limbajul si comportamentul pentru a obtine rezultate. NLP ofera oamenilor metodologia necesara pentru a modela performantele obtinute de genii si lideri in anumite domenii.

Un element cheie al NLP este faptul ca ne construim propriile harti mentale in functie de modalitatea prin care selectam si receptam informatiile din mediul exterior, folosindu-ne cele 5 simturi.

  • Neuro: Fiecare individ si-a stabilit propriul sistem mental de filtrare si procesare al milioanelor de biti de informatie primiti prin intermediul simturilor. Prima harta mentala asociata mediului exterior o construim cu ajutorul imaginilor, sunetelor, simturilor tactile, senzatilor interne, gusturilor si mirosurilor, care iau nastere in urma unui proces neurologic de filtrare. Prima harta mentala poarta denumirea de „Prim Acces in NLP”
  • Lingvistic: In etapa urmatoare atribuim semnificatie informatiilor primite din exterior. Formam cea de-a doua harta mentala atribuind limbaj imaginilor interne, sunetelor si sentimentelor, gusturilor si mirosurilor. Ne formam astfel constientizarea zilnica. Cea de-a doua harta mentala este numita “Harta Lingvistica” (uneori este denumita “Reprezentare Lingvistica”)
  • Programare: Raspunsul nostru este definit acum sub forma comportamentului, ca rezultat al procesului de filtrare neurologica si al construirii unei harti lingvistice.